A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "центр первинної медико-санітарної допомоги №3" Шевченківського району міста Києва

Здорове харчування під час грудного вигодовування. Поради для матерів

Дата: 03.08.2022 13:18
Кількість переглядів: 71

 

   Вагітність та лактація накладають додаткове навантаження на ваш організм. Тому їжа, яку ви їсте, під час вагітності і під час грудного вигодовування, можуть вплинути на ваше здоров’я та здоров’я вашої дитини. Коли ви вагітні або годуєте грудьми поживна їжа дуже важлива для вас обох:

   Для вас: гарне харчування допоможе вам відчувати себе здоровою, енергійною, краще піклуватися про себе та свою дитину, а також інших членах родини.

   Для вашої дитини: через ваше молоко ваш малюк харчується всім тим, що їсте ви. Тому найкращий спосіб забезпечити здоровим харчуванням вашу дитину – це правильно харчуватися самій.

   Утворення і виведення молока - досить енергоємний процес, що збільшує потребу жінки у всіх харчових речовинах. Але варто пам'ятати, що кількість молока у матері залежить не від того, як вона харчується, а майже винятково від частоти, правильності прикладання до грудей дитини, активності її смоктання, а також повноти звільнення молочної залози від молока. Саме тому період годування грудьми не вимагає використання занадто калорійних раціонів чи особливих дієт. В перші 6 місяців годування грудьми, коли дитина знаходиться на виключно грудному вигодовування, калорійність вашого раціону збільшується лише на 500-700 ккал у порівнянні з такою до вагітності. Це, наприклад, 1 порція м’ясної страви з гарніром або тарілка борщу.Тому зовсім непотрібно їсти за двох.

   Хліб, макаронні вироби, крупи, картопля – рекомендується 6-11 порцій на день.

Що таке 1 порція? Це може бути 1 великий шматок хліба (30-40 г), або ½ чашки вареного рису, гречаної  або пшоняної каші, або ½ чашки варених макаронних виробів, або 1 середня картоплина.

Віддавайте перевагу хлібним, круп'яним і злаковим продуктам з цільного зерна (хліб з борошна грубого помелу, гречані, вівсяні пластівці, не шліфований рис). Обмежте споживання солодких, здобних хлібобулочних виробів і пластівців, а також продуктів з додаванням жирів (крекери, оладки, вафлі, печиво)

Овочі та фрукти – вживайте не менше 5 порцій на день

   1 порція це: ½ чашки (100 г) овочів (наприклад, морква, лук, буряк, баклажани, кабачки, цвітна капуста, огірки і т.п., в тому числі тушковані або в супі), або 1 чашка зелених листкових овочів (капуста, салат, шпинат, броколі і т.п.), або 1 середній помідор, або ½ чашки зеленої стручкової квасолі, або 1 середній фрукт (1 яблуко, 1 груша, 1 персик або 2 невеликі сливи), або ½ чашки свіжих, консервованих або заморожених ягід (малина, смородина, вишня, черешня, аґрус та інші), або 160 мл фруктового або овочевого соку.Краще вживати свіжі фрукти, ягоди, ніж соки.Обмежте споживання солодких фруктів і соків з додаванням цукру. Уникайте овочевих блюд з використанням майонезу, овочевих гострих соусів, маргарину, а також смажених овочів, особливо смаженої картоплі, чипсів.

   Молоко та молочні продукти – вживайте 4 порції на день

   1 порція це: 1 стакан (200 мл) йогурту або кефіру (нетривалого терміну зберігання або домашнього приготування), або 20 г твердого сиру, або 1/2 чашки (100 г) домашнього сиру, або 1 стакан молокаРиба, птиця, м’ясо, печінка та бобові – вживайте 2 порції в день

   1 порція це: 70-80 г нежирної риби (хек, судак, тріска), птиці або м’яса (куриця, індичка, кролятина, телятина, яловичина, нежирна свинина), або 1 яйце, або 1-1,5 чашки (150-200 г) варених бобів

   Запікайте, варіть, тушкуйте, але не смажте. Один раз на тиждень корисно вживати приблизно 50-70 гр. жирної морської риби (скумбрія, червона риба), як джерело високо поліненасичених жирних кислот. Перші страви краще готуйте на овочевих відварах, 1-2 рази на тиждень – неконцентрованому рибному або м’ясному бульйоні з невеликою кількістю приправ. Уникайте панірувальних сухарів і смажених блюд, а також переробленого м'яса з високим змістом жиру (ковбаси, сосиски, тушонка).

  Вершкове масло, сметана, олія (соняшникова, оливкова, кукурудзяна) - вживайте в невеликій кількості (20-25 г).

   Рідина та напої: випивайте достатню кількість води, приблизно, 6-8 стаканів на день. Під час годування грудьми  варто випивати стільки води, щоб не відчувати спрагу. Але будьте уважні, надлишкове вживання рідини (3-4 л) не сприяє поліпшенню лактації, навіть може зашкодити, до того ж це призводить до перенавантаження функції вашої серцево-судинної системи і нирок.

Не вживайте газовану воду і газовані напої, що містять цукор,фарбники та ін. добавки. Краще також обмежити вживання кави (не більше 1-2 горняток на день) та неміцного чаю (1-2 чашки на день). Алкогольні напої, в тому числі пиво, варто виключити взагалі.

   Сіль :6-8 г на день

   Солодощі : цукор, мед, варення та ін.. – 60 г. на день, сухофрукти – 20 г.

Не рекомендується копчені продукти (риба, м’ясо, сири), що містять консерванти та інші потенційно небезпечні речовини. Традиційно вважається, що для збільшення лактації корисно вживати згущене молоко та багато горіхів. Це помилкове уявлення, тому згущене молоко треба виключити з раціону взагалі, а волоських горіхів вживати не більше 6-8 шт на день.

В дитини може трапитися небажана реакція (кольки, висипка і т.п.) на продукти, які вживає мама Але в якої дитини проявиться і яким саме продуктом ця реакція буде зумовлена, передбачити наперед не можливо. Просто спостерігайте за дитиною і у разі виникнення вищезгаданих явищ, уникайте вживання цієї їжі. Режим харчування: доцільно вживати їжу 5-6 разів на день , краще за 30-40 хвилин перед годуванням дитини.

Втрата ваги матері, яка годує грудьми - «Повернення до норми»

   Грудне вигодовування може розглядатися як «дієта мимоволі», тому що для вироблення молока для дитини витрачається більше калорій, ніж забезпечує ваш раціон, навіть якщо ви їсте більше звичайного. Частина енергії для утворення молока надходить із запасів, спеціально накопичених для цієї мети вашим організмом ще під час вагітності. Таким чином, при правильному харчуванні жінка втрачає приблизно 500-1000 г щомісячно протягом 4-6 місяців після пологів.

Дієта для схуднення під час лактації, не рекомендується, тому що може негативно позначитися на здоровї матері, а значить і на розвитку дитини. Зазвичай, при правильному харчуванні повернення до своєї ваги до вагітності відбувається повільно і займе в мами, яка годує, кілька місяців.

   Якщо у вас виникли труднощі або є якісь  питання під час грудного вигодовування дитини, ви завжди можете  звернутися за допомогою до нашого центру.

Щоб було зручно годувати:

  • малюк повинен лежати обличчям до грудей так, щоб голова, плечі і тільце знаходилися на одній прямій лінії;
  • його ніс або верхня губа повинні знаходитися прямо навпроти соска;
  • він повинен легко діставати до грудей, щоб йому не доводилося витягуватися або згинатися;
  • пам'ятайте: слід дитину підносити до грудей, а не груди до дитини.

 

Животик - до мами

Сосок - до носика

Дитина до грудей, а не груди - до дитини

  • Мама, якщо годує сидячи, сидить рівно, не нахиляючись вперед і не горблячись;
  • потилиця дитини має бути вільною. Підтримуйте дитину під спинку, але не за потилицю.
  • бажано, щоб між мамою і дитиною була мінімальна кількість одягу. Контакт шкіра-до-шкірі дуже корисний і важливий для дитини і мами, зокрема, він сприяє виробленню молока.

   Під час грудного вигодовування більшість проблем виникає через наступні помилки:

  • Роздільне перебування матері і дитини після пологів
  • Відстрочка першого годування
  • Неправильне прикладання до грудей
  • Обмеження частоти та тривалості годування, годування за режимом
  • Якщо до першого годування груддю дитині даються інші напої або суміш
  • Дитину догодовують штучним харчуванням
  • У проміжках між годуванням дитині дають звичайну воду або «чаї»
  • Використання накладок для сосків, сосок і пустушок
  • Необґрунтовані зціджування

   Біль в сосках, тріщини, застій молока, мастит, всього цього можна уникнути, якщо слідувати всім правилам грудного вигодовування.

   Якщо у вас виникли проблеми, або є якісь сумніви з питань грудного вигодовування, зверніться за допомогою до нашого центру.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора