A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "центр первинної медико-санітарної допомоги №3" Шевченківського району міста Києва

28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами.

Дата: 28.07.2023 11:25
Кількість переглядів: 22

    Кожні 30 секунд у світі вмирає 1 людина від захворювання, що пов’язане з гепатитом, навіть в умовах теперішньої кризи, визнаної COVID-19, Всесвітня організація охорони здоров’я не відмовляється від активної боротьби з вірусними гепати.

 Вірусні гепатити - це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають "ласкавий вбивця". Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

          Шляхи передачі гепатитів B, C:

під час пологів

статевим шляхом

через засоби особистої гігієни (зубна щітка, бритва або ножиці)

через використання нестерильних шприців або медичних приладів

через пірсинг, татуювання, переливання крові або хірургічним шляхом.

         Вірусний гепатит уражає сотні мільйонів людей у ​​всьому світі. За оцінками ВООЗ, щорічно реєструється 1,4 мільйона випадків захворювання на гепатит А. Більше 240 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту В, а від його наслідків щорічно помирає близько 780 000 чоловік. Хронічною інфекцією гепатиту С страждають 130-150 мільйонів людей у ​​світі, щороку від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки вмирають 350 000-500 000 чоловік.

         Гепатит – це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує п’ять основних вірусів гепатиту, звані типами A, B, C, D і E.

Всі вірусні гепатити поділяються на дві групи – з ентеральним або парентеральним механізмом зараження.

         До першої групи належать гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої вірусом води або продуктів харчування, а також через брудні руки.

        До другої групи належать гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків.

         Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить різний час: від 2-6 тижнів при гепатиті А, до 2-4 і навіть 6 місяців при гепатиті В.

        На початку захворювання гепатит А нагадує грип і починається з підвищення температури тіла (до 38-39°С), головного болю, вираженої загальної слабкості, болях у м’язах. При гепатитах B і С початок, як правило, менш виражений. Так, вірус гепатиту В проявляє себе незначною температурою, болем у суглобах, іноді висипаннями. Початкові прояви гепатиту С можуть обмежитися слабкістю і зниженням апетиту. Через кілька днів симптоми захворювання змінюються: пропадає апетит, з’являються тяжкість або біль у правому підребер’ї, нудота, блювота, темнішає сеча і знебарвлюється кал. Жовтушність склер, слизової оболонки рота, а в подальшому – шкіри, свідчать про перехід хвороби в жовтяничний період.

        Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих поліпшується: поступово, протягом декількох тижнів, відбувається зворотний розвиток симптомів. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів.

Найбільшу небезпеку становить хронічний перебіг гепатитів, який характерний для гепатитів B, C та D. Довгостроковими ускладненнями цих інфекцій є цироз та гепатоцелюлярна карцинома.

       Вірус гепатиту D може інфікувати тільки тих людей, хто інфікований вірусом гепатиту В. Подвійна інфекція може призводити до розвитку серйозної хвороби.

       Вірусний гепатит С в більшості випадків (до 90%) розвивається без чітко виражених ознак хвороби і довгий час залишається нерозпізнаним, внаслідок чого, приблизно у 55-85% перехворілих, розвивається хронічний гепатит. У осіб з хронічною інфекцією гепатиту С ризик цирозу печінки становить 15-30% в межах 20 років.

        Щоб уберегтися від зараження гепатитами, необхідно дотримуватися таких правил:

        Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;

        Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:

– Переривання передачі вірусу гепатиту В забезпечують санітарно-гігієнічні заходи: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;

– Найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;

– Татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням;

– Закривайте будь-які порізи або відкриті рани.

        Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

Хронічні вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю, а також можливим розвитком цирозу та раку печінки.

         Одним з найважливіших завдань є проведення вакцинопрофілактики гепатиту В дітям і дорослим у вогнищах цієї інфекції, медичним працівникам групи ризику, студентам середніх і вищих медичних навчальних закладів, працівникам служб спеціального призначення, хворим гастроентерологічного профілю, перед плановими оперативними втручаннями; для проведення першого етапу рекомендованих щеплень необхідно не менш ніж 9 тисяч доз вакцини на рік.

Ми бажаємо Вам здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора