A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "центр первинної медико-санітарної допомоги №3" Шевченківського району міста Києва

До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози та Всесвітнього дня профілактики остеопорозу.

Дата: 17.10.2023 14:30
Кількість переглядів: 17

Два тижневика – з виявлення остеопорозу та раку молочної залози – пройдуть у столиці 16 – 21 жовтня – Валентина Гінзбург 

До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози та Всесвітнього дня профілактики остеопорозу, що відзначатимуться 20 жовтня, Департамент охорони здоров’я організував профілактично-діагностичні тижневики для киян. Кожен охочий зможе у зручному форматі пройти відповідні обстеження, отримати заключення, консультацію лікаря та, в разі необхідності, направлення на лікування до спеціалізованого закладу. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, у двох таких різних дуже небезпечних захворювань є спільна риса: «І остеопороз, і рак молочної залози починаються непомітно, безсимптомно. А оскільки успіх їхнього лікування напряму залежить від того, на якій стадії виявлено патологію, то діагностувати її необхідно якомога раніше».

Валентина Гінзбург запевнила, що для точної і комфортної діагностики сьогодні у столиці створено всі необхідні умови. Причому ця медична послуга наразі максимально наближена до киян.

«Ще кілька років тому, денситометрію – обстеження, що виявляє остеопороз і навіть його передумову – остеопенію, можна було зробити лише у поодиноких закладах охорони здоров’я. Сьогодні рентгенологічні та УЗД-денситометри, закуплені за рахунок міського бюджету, функціонують додатково і в усіх районних консультативно-діагностичних центрах», – нагадала директорка профільного Департаменту.

Вона порадила звернутися до сімейного лікаря і разом із ним визначитися, чи показане вам таке обстеження. І особливо варто це зробити, якщо ви входите до груп ризику розвитку остеопорозу. Це жінки в період менопаузи, люди, які страждають на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, ендокринні та ревматологічні захворювання, які курять або зловживають алкоголем… Проте часом остеопороз вражає і маленьких дітей та підлітків. Тож саме лікар має визначитися із необхідністю денситометрії у кожному конкретному випадку.

Так само, вкрай небезпечне для жіночого здоров’я та життя захворювання – рак молочної залози. Для підвищення якості його діагностики, за рахунок міського бюджету, останніми роками було значно оновлено мамографічне обладнання в районних консультативно-діагностичних центрах і профільних відділеннях стаціонарних медзакладів.

«Сучасні мамографи дозволяють побачити ракові пухлини на початкових етапах росту,  – розпочати лікування, коли його ефективність найвища», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона запевнила, що діагностичні можливості комунальних лікувально-профілактичних закладів до послуг киян постійні. Проведення тематичних днів здоров’я – лише додатковий стимул для киян відвідати лікаря.

«Наш Департамент використовує  будь-які можливості нагадати, що здоров’я – найвища цінність. Тож пропоную цього тижня приділити увагу здоров’ю кісток та жіночому здоров’ю. Відвідайте сімейного лікаря. Запитайте про остеопороз. Зробіть денситометрію, якщо лікар вбачає у цьому необхідність. Дорогі жінки! Не забувайте про себе, піклуючись про близьких. Згадайте, коли востаннє були у гінеколога, і якщо давно – виправте ситуацію найближчими днями. Окремо звертаюся до чоловіків: подбайте про ту, що зазвичай опікується вами: мати, дружину, сестру. Нагадайте їй про необхідність згадати і про себе. Пам’ятайте, регулярні візити до лікарів для профілактики хвороби мінімізують необхідність звертатися до них для лікування», – наголосила Валентина Гінзбург.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора